Antrasit ve Petrokok Nedir? Sanayide Kullanım Alanları | Proemtia

İş Bankası Proemtia Bayi Kart ile yapılacak olan vadeli alımlarda geçerli oranlar (%5 Vergi hariçtir.): 90 gün - %12,85 / 120 gün - %17,14 / 150 gün - %21,42 / 180 gün - %25,70 Şimdi alışveriş yapın!

Geriye Dön

Antrasit ve Petrokok Nedir? Sanayide Kullanım Alanları

Antrasit ve Petrokok Nedir? Sanayide Kullanım Alanları

Antrasit ve Petrokok, endüstrilerde kullanılan fosil yakıtlardır. İkisinin de üretimi ve çıkarımı, fosil yakıt olduklarından oldukça meşakkatlidir. Peki, antrasit ve petrokok nedir? Endüstriye ne gibi yararlar sağlarlar?

Yakıtlar, genel olarak doğal ve rafine olmak üzere ikiye ayrılırlar. Antrasit doğal bir yakıtken, petrokok, petrolün rafine edilmesi sonucu üretilen katı bir yakıttır.

Antrasit Madeni Nedir?

Antrasit, çeşitli kömür türlerinden bir tanesidir. Çok yaşlı olması, yüksek karbon içeriğine sahip olmasına ve uçucu madde miktarının da oldukça az olmasına sebebiyet vermiştir. Endüstriyel düzeyde enerji üretimi için en uygun adaydır ancak, çok yaşlı olması, ısıl değerlerinin çok yüksek olması ve nadir bulunması antrasiti pahalı hale getirir. Peki antrasit ne işe yarar?

Antrasitin Özellikleri

Antrasit, yaşlı ve sert bir kömür çeşitidir ağırlıklı olarak endüstrilerde kullanılır. Mavi, ve kısa bir alevle yandığı için genelde lokomotiflerde yakıt olarak kullanılırken, su arıtımında filtre görevi görerek büyük rol oynar.

Elde tutulduğunda leke bırakmaz, parlak bir görünüme sahiptir ve diğer kömürlerden çok daha sert bir yapıdadır. Tutuşması zordur ancak tutuştuğunda diğer kömürlerden daha fazla ısı verir. Bu özellikleri sayesinde genel olarak endüstrilerde yakıt olarak kullanılmıştır. Yüksek sıcaklıkta kısa alevlerle yanar.

Antrasit Nedir Nerelerde Kullanılır?

Antrasit, endüstrilerde daha verimli kullanılır. Isınma, pişirme gibi kişisel uygulamalarda, kükürt oranı çok fazla olduğu için kullanılamaz. Endüstriyel olarak da olsa kullanımı özelliklerinden dolayı oldukça kısıtlıdır. Su arıtmada basınçlı ve basınçsız arıtma filtrelerinde filtre malzemesi olarak kullanılır.

Petrokok Nerelerde Kullanılır?

Petrokok, Antrasitin aksine rafine edilmiş bir yakıttır. Genel olarak enerji sektörlerinde kullanılır. Petrolün rafinasyon yoluyla katılaştırılması ile üretilir. Standart bir petrokok, yüzde 85 civarı karbondan oluşur. Petrokok, doğalgaz ve yakıt yağı gibi doğal yakıtların verdiği verime ulaşabilen bir katı yakıttır.

Petrokok Kömürü Nedir?

Petrokok kömürü, petrolün çökeleğinin damıtılmasıyla üretilir. Kömür oluşumunun son aşamasıdır. Basit olarak insan yapımı bir kömür olarak değerlendirilebilir. Antrasit kadar verimli yanmasa da, kullanım alanı antrasitten daha geniştir. Peki, Antrasit ve Petrokok, demir çelik üretiminde kullanılır mı?

Kömür, Demir Çelik Üretiminde Kullanılır Mı?

Kömür, bir çok endüstride olduğu gibi, enerji üretiminde başı çeker. İnsanların bulabildiği tüm kömür türleri, Bir şekilde herhangi bir endüstride o endüstrinin makinelerine enerji versin, sularını arıtsın veya cilt kremlerine eklensin diye kullanılmaktadır.

Zira karbon, bütün dünyanın işlevini devam ettirebilmesi için büyük öneme sahiptir. 4 kimyasal bağ yapabilmesiyle, canlıları oluşturan karbon, bir zaman canlı olan bitki ve hayvanların basınç ve ısıya maruz bırakılıp, sıkışmasıyla da kömürü oluşturur. Bu kömürler, yaşları arttıkça da içinde olan safsızlıklar azalır, karbon oranı artar. Bu kömürler de sanayi devriminden bu yana enerji üretiminde birinci sırada durmaktadır.

Sanayi Devrimi'nde, tekstil, ulaşım, arıtma vs. gibi sektörlerin gelişebilmesi için makinelere ihtiyaç duyuldu. Bu makinelerin dayanıklı ve sert olması gerekiyordu. Bu sebeple de o dönemin öncüleri ellerindeki en sert, aynı zamanda yaygın olan malzemeyi, demiri kullandılar.

Demir, çok yüksek sıcaklıklara kadar katı halde kalabiliyordu. Aynı zamanda da sertti. Ancak, esnemeye hiç dayanıklı olmayan bu metali daha sağlam hale getirmeye karar verdiler. Bunu, içinde karbon bulunan bir malzemeyi erimiş demire atarak yaptılar. Bu malzeme de elbette kömürdü.

Sonucunda, kömürle erittikleri demirin içine kömür atarak sertleşmesini sağlayarak, bu çeliği kömür ile çalışan bir makinenin parçalarını yapmakta kullandılar. Dolayısıyla sadece karbonlu çeliğin varlığı aslında çok eskiden beri var olan kömür ile demirin birbiriyle bağlantısını bize gösteriyor. Yani evet, antrasit, taş kömürü, linyit petrokok ve kok kömürü gibi karbon bazlı bu yakıtlar, demir çağından beri çelik yapımında, dolayısıyla da demir çelik endüstrisinde kullanılmaktadır.