İnşaat sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. 16.03.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğine göre, mevcut inşaat demiri üreten veya ithal eden firmalar ile ihracatçılar, toptancılar, bayiler, tüccarlar ve yapı müteahhitleri için İnşaat Demiri İzleme Sistemi'ne (İDİS) geçiş zorunlu hale getirilmişti.
Tebliğde belirtilen geçici maddeye göre, söz konusu paydaşların 01.01.2024 tarihine kadar İDİS'e kayıt yaptırmaları gerekiyordu. Bu süre, 30/4/2024 tarihine kadar uzatıldı.
İnşaat Demiri İzleme Sistemi, sektörde şeffaflığı ve güveni artırmayı hedefleyen önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
İDİS Nedir?
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde devreye alınan İnşaat Demiri İzleme Sistemi İDİS, inşaat demirinin üretimiyle ilgili tüm süreçlerin merkezi bir sisteme aktarılmasını ve detaylarıyla takip edilmesini amaçlamaktadır. İnşaat demirleri için özel olarak üretilecek barkod ya da QR kod etiketleri ile çalışacak olan sistemde, etiketler takip edilerek tedarik zinciri boyunca inşaat demirlerinin kalite kontrolü yapılabilecektir. İDİS sayesinde; üretimden taşımacılığa, teslimattan depolamaya, satıştan kullanıma kadar inşaat sektöründeki süreçlerin kontrolünü sağlamak mümkün hale gelecektir.
İdis Nedir? Blog yazımızın devamı için Tıklayın