Demir-Çelik: Gelecek için Temel Emtia Olmaya Devam Ediyor | Proemtia

Proemtia

İş Bankası Grubu - B2B Pazaryeri

İş Bankası Proemtia Bayi Kart ile yapılacak olan vadeli alımlarda geçerli oranlar (%5 Vergi hariçtir.): 90 gün - %12,85 / 120 gün - %17,14 / 150 gün - %21,42 / 180 gün - %25,70 Şimdi alışveriş yapın!

Demir-Çelik: Geleceğin Dünyası için Temel Emtia Olmaya Devam Ediyor

Demir-Çelik: Geleceğin Dünyası için Temel Emtia Olmaya Devam Ediyor

Pandeminin etkisiyle birlikte 2022 yılı itibarıyla artan rekabet, artan üretim maliyetleri ve dalgalanan talep gibi bir dizi zorlukla karşı karşıya kalan demir çelik sektörü, 2023 yılında normale dönme sinyalleri veriyor. Bu zorluklara rağmen, gelişmekte olan ülkelerde altyapı ve tüketim mallarına yönelik artan talebin etkisiyle demir çelik piyasası büyümeye devam ediyor.

Dünya çelik üretiminin yaklaşık yarısı Çin tarafından gerçekleştirilirken, diğer büyük üreticiler arasında Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Rusya ilk sıralarda yer alıyor.

Dünya Çelik Birliği’nin verilerine göre; yıllardır süren büyüme serisinin sonunda, 2022 yılında küresel ham çelik üretimi bir önceki yıla göre %4,3 düşerek 1,83 milyar ton olarak gerçekleşti. Dünya’nın 10 büyük çelik üreticisinden 8’inde üretim rakamlarında düşüş görülürken, Türkiye’de üretim maliyetlerindeki artışa bağlı olarak %12,9 oranında bir azalma gerçekleşti.

Talep açısından inşaat sektörü, küresel talebin yarısından fazlasını oluşturan en büyük demir çelik tüketicisidir. Bu talep, özellikle gelişmekte olan ülkelerde altyapı geliştirmeye yönelik artan ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır. Ek olarak, araçlar büyük miktarda çelik bileşenden oluştuğundan, otomotiv endüstrisi de demir ve çeliğe olan talebi artırmada önemli bir rol oynuyor. Savunma sanayii ve ulaşım sektörü de demir çelik ürünlerini yoğun tüketen sektörlerdendir.

Çelik üretiminde kullanılan hurda ve demir cevherinin fiyatı, küresel ekonomik koşullar, arz ve talep dinamikleri ile jeopolitik gerilimler gibi bir dizi faktörden etkilenmektedir. Bu nedenle demir çelik ürünlerinin birim ton fiyatlarında ciddi dalgalanmalar gerçekleşmekte ve nihai ürün fiyatlarına yansımaları da önemli ölçülerde olabilmektedir.

Örneğin; pandeminin başında ton başına 85 dolar civarında olan demir cevheri fiyatı, sadece bir yıl içerisinde 215 dolar seviyesine yükselmiştir.

Sonuç olarak, demir çelik endüstrisi, altyapı ve tüketim mallarına yönelik artan talep nedeniyle küresel ekonominin hayati ve büyüyen bir sektörü olmaya devam ediyor. Sektörün karşı karşıya olduğu zorluklara rağmen, güçlü talebin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Ülkemizde de gerek altyapı gerek inşaat, gerekse de enerji sektöründeki yatırımlar ile 2023 yılının şubat ayında Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük hasara yol açan deprem felaketinin yarattığı ihtiyaçlar göz önüne alındığında demir-çelik ürünlerinin önemini koruması öngörülüyor.